Bewuste ouderschap en positief opvoeden, hoe dan?

Opvoeden en kinderen grootbrengen is zeker geen makkelijke taak. Bij ons gaat het alle kanten op: van rustige gezellige dagen tot dagen dat alles even in het honderd loopt.

Toen Belle geboren werd hebben we besloten om haar zoveel mogelijk vrijheid te geven in haar doen en laten en het uiten van haar mening. Zo gingen de jaren voorbij door haar zo min mogelijk te straffen en te belonen. Toen Lotus werd geboren en dezelfde leeftijd bereikte dat ze mondeling en fysiek haar eigen zinnetje kon doorzetten werd het duidelijk dat deze wijze van opvoeden niet werkte voor allebei. Ze maken, net als alle zusjes dat waarschijnlijk allemaal doen, af en toe ruzie over de kleinste dingetjes en ze hebben beiden hun eigen mening, visie en karaktertjes… samen spelen doen ze heel graag, maar delen is iets wat nog wel moeilijk blijft. Dan is rustig praten en uitleggen iets dat hier totaal niet werkt want ze luisteren hier niet naar; ze gaan schreeuwen en blijven doorgaan met dat wat niet mag. Langzaamaan werd het duidelijk dat ze zich beter gingen gedragen als we leuke dingen afnamen of juist gingen belonen. ‘Als je nu niet stopt, dat mag je morgen geen tv kijken!’- dat zeiden we met regelmaat. Bij Belle leek het vaak te werken, maar bij Lotus had dit nooit effect: meestal zei ze dat het haar niets uitmaakte en ging ze vrolijk door. Deze aanpak werkte dus duidelijk niet voor allebei.

Belle en Lotus zijn de liefste meisjes van de hele wereld, maar ze hebben allebei een eigenzinnig en pittig karaktertje. Belle is een slim meisje die ook fysiek heel druk is. Ze is zich altijd heel erg bewust van wat anderen van haar denken. Lotus is heel pittig, spontaan en eigenwijs: voor haar zijn er geen grenzen en als ze niet wil, dan negeert ze je gewoon. Heel leuk om hun te zien ontwikkelen en te zien opgroeien tot grote mensjes.

”Hoe vaker je namelijk straft, hoe minder indruk het zal maken. Waardoor je steeds heftigere middelen nodig hebt om effectief te straffen.”

Al wat jaartjes terug heb ik gelezen over de bewuste ouderschap en het opvoeden zonder straffen en belonen. Dat spreekt mij heel erg aan en al probeerde ik dat vaker toe te passen ben ik dat na wat jaartjes een beetje vergeten. Een maandje terug begon ik met het volgens van een 4-weekse online cursus ‘Bewust ouderschap’ van Petit Belle. Rianne de Vries, die heeft het Petit Belle Academie heeft opgericht, heeft kinderen en is ervaringsdeskundige. Binnen die korte cursus lees je samenvattingen van de aanpak voor bewust opvoeden; hoe je meer rust voor jezelf en jouw kinderen kan creëren; hoe krijg je als ouders meer verbinding met je kinderen. Ook ga je terug naar de basis, naar je eigen opvoeding en waarden: wat wil je veranderen, hoe je het wil/en niet wil voor je eigen kinderen. Duidelijke verhalen, korte opdrachten en veel handvatten maken de basis ervan.

”Als je kind in zijn woede spullen kapot gooit kun je dit niet toestaan, dit is geen gezonde manier van je woede uitten. Leer je kind op welke manier het wel kan. Als je kinderen elkaar letterlijk de tent uit vechten kun je je kinderen helpen door naar beide standpunten te luisteren, begrip te tonen, gevoelens te erkennen en je verwachting uit te spreken dat ze er zelf uit komen”

Wat heeft de cursus mij opgeleverd?
Het heeft mij meer inzicht gegeven in de relatie die ik heb met mijn kinderen. We hebben hier thuis minder strijd en veel meer plezier in het samenzijn en het doen van leuke dingen! We proberen elke dag meer bewust en positiever op te voeden zonder te straffen en te belonen. De cursus heeft mij veel input en een positieve mindset gegeven! Bijvoorbeeld wanneer de meisjes ruzie maken over iets dan probeer ik geen kant te kiezen, maar eerst de situatie laten zoals het is en het hun zelf laten oplossen. Mocht het gaan escaleren dan haal ik hun uit elkaar, luister beide kanten van het verhaal en dan probeer ik nogmaals dat ze zelf met een oplossing komen.

Het lukt zeker niet altijd maar ik probeer hier bewuster mee om te gaan, daar gaat het immers over: dat je bewust naar elk situatie en je kind kijkt, hoe je erop reageert, wat dit doet met jezelf en de kinderen, de woordkeuze en handelingen. Uiteindelijk leer je heel erg veel van jouw eigen kinderen en krijg je hier veel voor terug!

Wil je ook meer rust, verbinding en positiviteit in je leven en binnen je relatie tot de kinderen. Ben je moe om elke dag de politieagent te spelen en heb je het gevoel dat je veel strijd hebt met je kind, bekijk hier alle informatie over de cursus ‘Bewust ouderschap’ van Petit Belle. Het gehele aanbod van cursussen van Petit-Belle vind je hier

 

Leave a Reply