(Voorlees)boeken van Belle en Lotus: prachtige verhalen met de mooiste illustraties

Als het op boeken aankomt ben ik heel kieskeurig. Als ik overga tot het kopen van een voorleesboek dan moet deze toch wel aan een paar eisen voldoen, want het is de bedoeling dat we hier nog een aantal jaar uit voor gaan lezen. Niet alleen de illustraties moeten een bepaald gevoel geven, maar ook de teksten moeten gemakkelijk leesbaar zijn, zonder al te moeilijke woorden en het moet een samenhangend verhaal hebben. Eentje die je steeds opnieuw wil voorlezen, eentje die je bijna gelijk uit je hoofd weet te vertellen.

Als grafisch ontwerper zie ik een boek als een bijzondere vorm van kunst. Het is een samenwerking tussen de tekstschrijver en illustrator. Ze moeten op één lijn zitten om iets moois tot stand te brengen. Hieronder heb ik aantal boeken uitgelicht. Sommige zijn nieuw en sommige worden bij ons echt jaren lang wekelijks voorgelezen. Enkele boekjes zijn zeker geschikt om van baby af aan voor te lezen en sommige die pas (in de meeste gevallen) vanaf het 5e jaar interessant worden.

‘Belle en het Beest’ met illustraties van An Leysen. 5+
Hier hoef ik weinig over te vertellen. Een prachtig verhaal dat iedereen kent met de mooiste illustraties die ik ooit ben tegengekomen. Dit boek moesten we natuurlijk hebben voor Belle, want het is heel leuk om je eigen naam in een van de bekendste verhalen tegen te komen.

‘De Notenkraker’ met illustraties van An Leysen. 5+
Omdat de illustraties van An Laysen zo geliefd zijn hier en omdat het verhaal van de Notenkraker van H.C. Anderson elk kind zou moeten kennen, is dit boek een van onze favoriete, vooral in de winter en tijdens de kerst.

‘De wolf en de zeven geitjes’ Lilliputiends doeboek van stof 0+
Het bekende verhaal van de wolf en de zeven geitjes, maar dan zonder tekst. Met verschillende stofjes, knoopjes en ritsen. Bevorderd de kleine motoriek en laat hierbij je kind vrij in de fantasie om het verhaal steeds opnieuw en op een andere manier te mogen beleven.

‘BoschTjong-Khing Thé 3+
Werkelijk het beste boek in onze bibliotheek. Een boek zonder woorden, een boek met veel kunst, fantasie en oog voor kleine details. Een boek dat je zelf kan voorlezen, doorbladeren of het verhaal laten leven door de prachtige illustraties in de sfeer van bekende surrealistische kunstenaar Bosch door vertaald naar kindertaal door The Tjong-Khing.

‘Vos en Haas’ voorlees en leesboeken 3+
De meest bekende kinderboeken serie op dit moment. Steeds korte verhaaltjes over Vos, Haas en zijn vrienden. Duidelijke taal, mooie illustraties en ook zeer geschikt voor de jonge lezers. Zelf had ik wel even moeite om sommige van de verhaaltje op een juiste manier te vertellen, vooral door de woordgrapjes die erin zitten. Daarnaast wanneer je eenmaal de serie op tv (in het Nederlands gesproken) gezien hebt, dan kun je leuke stemmetjes van o.a. Ever erin door laten klinken.

‘Ik ben je mama niet’ Marianne Dubuc 3+
Een geweldig ontroerend fantasieverhaal over vriendschap. Op een dag vindt de eekhoorn een vreemd wit beestje in zijn huis…

‘De lieve boze wolf’ Julie Bind 3+
Prachtig winterboekje over de boze wolf die eigenlijk een hele lieve wolf blijkt te zijn.

‘De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller’ Tjong-Khing Thé 5+
Een dik boek vol geweldige korte bekende en minder bekende voorleesverhalen. Prachtig geïllustreerd door The jong-Khing

‘Draak Dries’ Julia Donaldson 3+
Er zijn maar weinig boeken van Julia Donaldson die we niet hebben. Maar deze is er wel eentje die we vaker opnieuw lezen. Vooral ook het vervolgverhaal ‘Draak Dries en de vliegende dokters’ die minstens net zo leuk is.

‘Het ongelooflijk verhaal van de megagrote peer’ Jakob Martin Strid 3+
Een geweldig verhaal met duidelijke illustraties en er is hier vorige jaar een verfilming van uitgebracht. We lezen dit boek steeds weer opnieuw en opnieuw, zo leuk is die!

‘Pip en Posy en de lievelingsknuffel’ Alex Sheffler 0+
Een serie voorleesboeken ‘Pip en Posy’ voor de allerkleinste. Elk boekje gaat over een bijzonder moment zoals vriendschap, verjaardag, samen delen en veel meer. De illustraties zijn gemaakt door Alex Scheffler o.a. bij ons bekend van de Gruffalo boek.

‘Pas op! Dit boek bijt!’ Nicola O’Byrne 3+
Dit boek is uitverkozen tot een van de 10 mooiste prentenboeken van 2015! Interactief en spannend.

‘Lot en Ot’ Elisa van Spronsen 5+ (AVI START)
Een van de eerste boeken die ik voor belle heb gekocht om zelf te kunnen gaan lezen. Zo zonde dat de meeste leesboekjes een onsamenhangend verhaal met veel herhalingen en oerlelijke illustraties hebben. Een pareltje voor beginnende lezers is deze!

Serie: ‘Verhalen uit de Heksenkeet’ – Een pittig soepje 7+ (AVI M4)
Wat een te gek leesboekje is dat! Zo herkenbaar voor de meiden en zo leuk om te lezen. Belle is er gek op!

 

Leave a Reply