Zelfstandig leren spelen met eenvoudig speelgoed

Wij zijn thuis voorstanders van zelfstandigheid en proberen dat o.a. in gedrag en regels terug te laten komen, maar ook door speelgoed. Vaak uit zich dat in eenvoudige dingen als zelf aankleden en zich verzorgen, maar ook in zelfstandig spelen en het hierbij stimuleren van de fantasie. Om hen daarmee te helpen tref je bij ons in huis geen interactief speelgoed aan, maar juist houten en andere eenvoudige materialen en vormen.

Om die reden zijn we al een tijdje in het bezit van het Grapat setje, bestaande uit 12 nins, 72 ringen en 36 muntjes in 12 mooie kleurtinten. Dit massieve, duurzaam geproduceerde hout biedt talloze speelmogelijkheden aan jong en oud. Bij dit soort speelgoed zal het kind zelf moeten ondervinden wat deze ermee kan door zijn fantasie te gebruiken. Het lijken simpele en niets zeggende stukjes gekleurd hout, maar juist hierdoor dwingt dit het kind zelfstandig en lang geconcentreerd te leren spelen. Met symbolische materiaal krijgt het kind inzicht in moeilijke en abstracte begrippen. Wat rest als ouder is het begeleiden en waar nodig vragen te beantwoorden of aan te sturen.

Voor Lotus van 15 maanden is deze set naast het waarnemen, betasten en sorteren van vormen en kleuren ook uiteraard ideaal voor de kleine motoriek: Zo kun je bijvoorbeeld, eventueel op kleur, de ringen op poppetjes plaatsen waarbij lastig gecoördineerde bewegingen uitgevoerd moeten worden. Belle is al bijna vier jaar en bedenkt zelf al diverse rolspelletjes. Ze telt, sorteert op kleur en vorm of kopieert zelf een serie gekleurde ringetjes die door ons als voorbeeld zijn neergelegd, of rolt ze graag alle ringetjes kris kras door de kamer. Dit veelzijdige speelgoed speelt volgens ons in op de behoefde van elk kind en kan op het eigen niveau diversiteit en creativiteit bieden. Eerder schreef ik een stuk over de houten huisjes van Grapat. Deze bieden een waardevolle aanvulling op dit setje en kan deze combinatie, zonder hier al een invulling aan te geven, zorgen voor een spel in rollen, bouw en strategie.

In Nederland zijn de Grapat toys exclusief bij de Coconeh concept store verkrijgbaar. Dit setje kost € 62,25 en wordt geleverd met een handige opbergzak.

Credits:
Grapat Carla nins, rings en coins via Coconeh | Wobbel balanceboard
Romper Maed for mini | Broekje met wol Tocoto Vintage via Petit Juli | Haarstrik Meas Babygoodiesgrapat, coconeh, houten speelgoed, montessori, tocoto vintage, maed for minigrapat, coconeh, houten speelgoed, montessori, tocoto vintage, maed for minigrapat, coconeh, houten speelgoed, montessori, tocoto vintage, maed for minigrapat, coconeh, houten speelgoed, montessori, tocoto vintage, maed for minigrapat, coconeh, houten speelgoed, montessori, tocoto vintage, maed for minigrapat, coconeh, houten speelgoed, montessori, tocoto vintage, maed for minigrapat, coconeh, houten speelgoed, montessori, tocoto vintage, maed for minigrapat, coconeh, houten speelgoed, montessori, tocoto vintage, maed for minigrapat, coconeh, houten speelgoed, montessori, tocoto vintage, maed for mini

Credits: fotografie ©minibelle.nl
Creative Commons-Licentie
All images copyright © 2016-2017 minibelle.nl
Do not copy without my permission

Leave a Reply