Fotografie tips met spiegelreflex camera

Een jaar geleden heb ik besloten dat ik meer van het leven van mijn kinderen en onze lifestyle wil vastleggen. Zo zijn de posts op Instagram ontstaan en ook deze blog. Steeds vaker krijg ik vragen over mijn camera, lens, fotobewerking, filters en noem maar op en daarom wil ik een paar tips en tricks met jullie delen, met de onderwerpen: Fotograferen op Manual met een spiegelreflex camera, editing en Instagram resolutie!

Fotografie heb ik ooit als bijvak op de Kunst Academie gestudeerd. Tijdens deze lessen al vond ik het superboeiend om een gekregen idee vast proberen te leggen en zo een emotie of gedachte over te brengen. Het leek mij een mooie uitdaging om de passie die ik voor kidsfashion heb in een photoblog en Instagram te combineren. Na een jaar hard werken waarin veel van mijn vrije tijd en passie zit, mag ik er trots op zijn dat ik met zoveel mooie merken en shops mag samenwerken en dat ik zoveel mensen mag inspireren.
Steeds weer probeer ik mijn grenzen te verleggen door me in mijn fotografie en styling te verbeteren. Mijn fotografie verloopt vaker met een (deels) voorbedacht idee of styling dan dat dit spontaan gaat. Dat komt mede doordat ik gebonden ben aan bepaalde ruimtes en tijden waarbinnen ik mijn fotografie kan uitoefenen. De #dreamylotus shoots bijvoorbeeld, zijn altijd in scene gezet: Ze slaapt natuurlijk wel, maar de kledingkeuze, accessoires en bedding zijn van te voren bedacht en klaargezet zodat ik haar niet wakker hoef maken. Bijna niets is moeilijker dan dit, het komt regelmatig voor dat het dagen achtereen niet lukt.
Ik werk veel met ideeën en inspiraties. Met flatlays, productshoots of een photoshoot kan ik ruim een week rondlopen en wakker liggen totdat alles in detail is uitgedacht en het tot één geheel gevormd is voordat ik aan de slag ga met mijn camera.

Fotografie:
Ik fotografeer met een full frame spiegelreflex camera: Een Canon 6D i.c.m. all-round Canon lens 24-105 F/4L IS USM. Veel mensen vragen naar mijn instellingen van de foto opnames. Die kan ik helaas niet vertellen aangezien ik altijd op gevoel fotografeer, in Manual dus, dat betekent dat ik continu de sluitingstijd (AV-ON) en ISO aanpas, afhankelijk van de lichtinval en het object zelf. Meestal lukt het mij wel binnen de eerste 3 minuten de beste shots te krijgen. Ik gebruikt amper een statief of reproarm, maar ik heb dan wel een hele goede lens met ingebouwde beeldstabilisator. Hieronder vind je aantal foto’s met een paar technische specificaties van opnames in daglicht. Zoals je kan dan zien heb ik vaker een vrij hoge ISO, maar mijn camera kan dat wel hebben. Krijg je hierdoor meer ruis of korrels, dan moet je naar een lagere ISO. Ik streef niet naar hoog contrast of een overbelichte foto, maar juist naar meer diepgang en een verschil tussen scherpe en wazige details.

Editing:
Veel tijd voor fotobewerking heb ik simpelweg niet, daarom gebruik ik professionele programma’s als Adobe Lightroom en Photoshop. Je kan deze programma’s een maand lang gratis uittesten om vervolgens een abonnement af te sluiten.
Nadat ik de gekozen foto’s in Lightroom heb geïmporteerd, pas ik metagegevens en algemene aanpassingen in licht en kleur voor de gehele reeks foto’s van diezelfde momentopname. Daaruit maak ik weer een zeer beperkte selectie en exporteer ik deze naar mijn iCloud drive.
In Photoshop maak ik een verfijning van kleine details en verwijder wat onnodige voorwerpen uit het beeld. Daarnaast gebruik ik nog een extra grayscale layer met de ‘soft light’ blending optie om sommige foto’s extra contrast te geven. Foto’s beschouw ik als een schilderij of tekening en met kwasten en tools maak ik kleine handmatige aanpassingen in kleur en licht. De laatste tijd gebruik ik vaak backdrops van natuurlijke structuren op mijn foto’s, daardoor kan ik foto’s een extra dementie en een extra structuur geven iets, dat niet altijd mogelijk is om op een natuurlijke manier te verkrijgen in de thuisomgeving.
Als laatste snijd ik mijn foto op de gewenste afmeting en resolutie en leg ik een extra watermerk-laag er bovenop.

Instagram:
Ik gebruik nooit filters in mijn foto’s. In eerste instantie omdat ik toch al de foto’s bewerk, maar ook omdat ik vind dat filters ervoor zorgen dat dan elke foto er hetzelfde uit gaat zien. Door deze onpersoonlijke twist krijg ik het gevoel van een soort sleur. Ik vind namelijk dat elke foto zijn eigen charme, gevoel, licht en kleur heeft. De foto vertelt een verhaal en heeft een emotie. Voor Instagram gebruik ik echter wel een kleine truckje dat ervoor zorgt dat foto’s altijd scherp zijn. Instagram heeft een maximale resolutie van 1024×1024 px, wat betekent dat hij elke foto verkleint of vergroot om het passend te maken op dat formaat. Ik zorg dat al mijn beelden een minimale afmeting van 1024×1024 px en 300dpi hebben en dat ik geen andere beeldbewerking of filters toepas die de kwaliteit kunnen veranderen.

Volgende keer wil ik meer over de auteursrechten en fotobescherming vertellen.

Atribbution-no commercial use-no derivatives-4.0 internationalISO speed: 2000 | Shutter speed (AV): 1/500 | F.4.5
FRNKY’s jurk | Meas Babygoodies haarband

@minibelle.nl-2926ISO speed: 2000 | Shutter speed (AV): 1/250 | F.4.0
Tough Cookie Store goodies

@minibelle.nl-1743ISO speed: 4000 | Shutter speed (AV): 1/800 | F.4.0
IGLO+INDI top

@minibelle.nl-9546ISO speed: 4000 | Shutter speed (AV): 1/250 | F.4.0
Dancing on the moon schoentjes

IMG_0074 @minibelle.nlISO speed: 2000 | Shutter speed (AV): 1/200 | F.4.0
Coconeh houten speelgoed | Wobbel

Atribbution-no commercial use-no derivatives-4.0 internationalISO speed: 2000 | Shutter speed (AV): 1/200 | F.4.0
House of Jamie pakje

Atribbution-no commercial use-no derivatives-4.0 internationalISO speed: 4000 | Shutter speed (AV): 1/1000 | F.4.0
Noeser pakje | Studio Leafs babyarmbandje

@minibelle.nl-1564ISO speed: 3200 | Shutter speed (AV): 1/500 | F.4.0
Hello Bird Store shirtje | Fabelab vlaggetjeslijn

Atribbution-no commercial use-no derivatives-4.0 internationalISO speed: 800 | Shutter speed (AV): 1/80 | F.4.0
PetitbyV bedding | Meas Babygoodies speenhouder | Lala pakje

 

Creative Commons-Licentie
Fotos van @minibelle.nl is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.

Leave a Reply