Zelfstandig fietsen zonder zijwieltjes kan zelfs vanaf 3 jaar!

Ik zie het zo vaak: die arme peuters met van die loeizware fietsen met zijwieltjes, waarmee ze met moeite vooruitkomen, laat staan de heuvel op. Tot voor kort dacht ik dat het compleet ‘normaal’ is dat Lotus pas vanaf 4,5-5 jaar eindelijk zou kunnen fietsen zonder zijwieltjes.Een jaar geleden heeft Lotus van Sinterklaas een 14 inch kinderfiets gekregen van een populair Nederlands merk. Met zijwieltjes en uiteraard heel zwaar. Omdat ik positieve verhalen hierover hoorde, wilde ik de fiets toch een kans geven. Allereerst veel drama waarbij ze hier niet eens op wilde proberen te fietsen en de voorkeur gaf aan de loopfiets gaat. Na paar maanden lukte het haar eindelijk zeer korte afstandjes af te leggen… maar binnen een jaar heeft ze dus nog steeds niet leren fietsen en er zat ook echt geen vooruitgang in. Daarna hebben we zelfs nog een ander merk geprobeerd, maar ook ter vergeefs…

Maar dan krijg ik in april de woom5 voor Belle, een 20 inch ultralichte fiets met 8 versnellingen. woom bike is een topfietsenmerk waarover ik al eerder een grote blog heb geschreven. Ik was hier zo enthousiast over dat ik ook voor Lotus een 14 inch woom2 uit wilde proberen.

Het idee en het concept van woom bikes is dat kinderen leren fietsen zonder zijwieltjes door een natuurlijke ontwikkeling. Eerst gebruiken peuters een loopfiets, en rond 3 – 3,5 jaar kunnen ze gemakkelijk overstappen naar de 14 inch woom2: zonder zijwieltjes.

De woom2 heeft een heel laag aluminium frame (lengte kind 95-110cm) en is ultralicht (rond 5 kg). De kwaliteit, het ontwerp en alle kleine details zijn prachtig uitgevoerd. Er is nagedacht over het remsysteem waarbij de rechter (achter)handrem een andere kleur heeft; de ketting is een heel bijzonder ontworpen gesloten systeem van plastic in plaats van metalen schakels: handig voor lange broek en veters maar ook voor kleine handjes van peuters. Alle details zijn prachtig en de fiets roest niet na een dagje buiten in de regen. Het ontwerp volgt de natuurlijke ontwikkeling van het kind: vanuit balanceren (zoals bij de loopfiets), zoekt het kind evenwicht. Eerst kan de fiets met een voet op de trappers gebruikt worden als een loopfiets: de trappers zitten niet in de weg en het kindje leert dan zo snel makkelijk te balanceren.

Lotus heeft de fiets in de zomervakantie gekregen toen ze nog geen 4 was. Zelf dacht ik dat het vast nog wel even zou gaan duren tot ze echt zelfstandig zou kunnen gaan fietsen en de vakantie leek mij een prima tijd voor het oefenen. Maar eenmaal op de fiets ging ze razendsnel vooruit. Eerst gebruikte ze de fiets als een loopfiets (welgeteld een keer of 5). Toen pappa met haar naar buiten ging en haar enthousiast maakte om te gaan fietsen, lukte het gelijk. Wat waren we trots want dat was dus binnen een week geleerd! Nu een maand later gaan we zelfs de weg op met haar naar school en terug. De goede woom bikes helm vind ik dan echt heel belangrijk voor zulke kleine kinderen. De helmen zijn in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar bij woom bikes.

We vinden het heel jammer dat we niet eerder over de woom bikes wisten, want dan zou het ons veel tijd en geld bespaard hebben en zou ze al rond haar derde rondgefietst kunnen hebben. Lotus fietst nu al zo goed dat ze hoogstwaarschijnlijk ergens volgend jaar als ze 4,5 is op de woom3 kan! De woom bikes zijn ideaal als eerste fiets en om te leren fietsen.

www.woombikes.com
Nederlandse verkooppunten vindt je hierZelfstandig fietsen zonder zijwieltjes kan zelfs vanaf 3 jaar!

*We hebben de fietsen gekregen in ruil voor publicatie op social media. Echter alle uitingen bevatten mijn eigen persoonlijke mening en enthousiasme.

Leave a Reply